La calor hi és present durant gran part de l’any a Gambia, tot i que les pluges també hi siguin freqüents. En l’època de les grans pluges, molts nens i nenes quan ha parat de ploure surten a jugar al carrer. Es diverteixen amb els basalts, xapotegen i salten. Però aquests basalts, tot i semblar innocents porten un perill dins: el mosquit de la malària.

 

Resultado de imagen de anopheles gambiae

La malària és una malaltia estacional. En l’època de pluges el diminut  insecte posa els seus ous en rius i aigües estancades, multiplicant així l’amenaça.  Aquesta afecta especialment a nens de 0 a 5 anys i a dones embarassades, que tenen un sistema immunològic més baix. A més a més, a les zones rurals de Gambia la malària s’accentua més ja que sovint les connexions amb els llocs mèdics dificulten al seu accés.

 

La malaltia presenta períodes de febre i malestar cíclics, amb intervals de latència, d’uns dos o tres dies, i recaigudes, cada cop més accentuades, fins arribar al sistema nerviós central. Un cop arriba al cervell es torna irrebersible i només s’administrarà tractament paliatiu fins al moment de la mort.

 

Per tal de combatre-la, el govern de Gambia afirma que la prevenció és molt important i per això distribueix mosquiteres, insecticides i test de diagnòstic ràpid de la malaltia. Tanmateix, actualment la malària té un tractament que la pot curar, però per un tema econòmic no tots els ciutadans de Gambia el poden adquirir.

 

En els darrers anys, la malària ha disminuït l’alta mortalitat que provoca però tot i així avui dia encara s’emporta a pràcticament mig milió de persones anualment. Les infraestructures pobres, el sistema de salut econòmicament poc accessible i la mala gestió de fons per a la sanitat són paràmetres decisius a tocar si es vol acabar amb aquest petit però terrorífic insecte.

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *